Yenilenebilir Enerji

Yenilenebilir Enerji

Yenilenebilir Enerji

Dünyamızın kullandığı yenilebilir enerji kaynakları giderek tükenmektedir. Doğalgaz, petrol, kömür gibi kaynaklar tükenirken aynı zamanda geleceğimizi zorlaştırarak karbon ayak izi gibi izler bırakıyorlar. Yenilenemez enerji kaynakları doğayı tahrip etmesi ile birlikte ülkeler arası krizlere neden olarak insanların günlük hayatlarını negatif olarak etkiliyorlar. Dünyada yaklaşık yüzde 13’ü yani 940 milyon insanın elektriğe erişim bulunmamaktadır. Dünya genelinde elektriğe erişimi olmayan ülke Afrika’dır. Afrika nüfusunda %40 ‘ı yani 640 milyon insan elektriğe ulaşamamaktadır. Bu durum insanlarda mum veya gaz yağı gibi sağlıksız ve yangın yaratan çözümlere yöneltmektedir. Elektriğe olan yoksulluğun giderilmesi ekonomik büyüme ve iyileştirilmiş yaşam standardı için önemli bir rol oynamaktadır.

Daha iyi bir gelecek elde etmemiz için hızlı bir şekilde yenilebilir kaynaklarına geçiş yapmamız gerekmektedir. Enerji kaynaklarından ilk aklımıza gelen doğal enerji kaynağımız güneştir. Güneş üzerinden enerji elde ederken herhangi bir sera gazı salınımı olmuyor. Kurulum sağlandıktan sonra devamlılığı sağlamak kolay olmaktadır ve toplum o temiz ve sürdürülebilir enerjiye kavuşmuş olmaktadır.

Enerji Sorununu Nasıl Çözüyoruz?

Güneş kitleri paneller, bataryalar, uzatma kabloları ve lambalardan oluşuyor. Güneşten elde ettikleri enerjiyi depolayarak her eve 15 saat enerji sağlanabilir. Böylece muma harcanan para ile başka ihtiyaçlara ayrılabilmektedir. Ayrıca muma bağlı olarak yangın riski ortadan kalkmaktadır. Bir diğer önemli konu ise yerel halk radyo ve yaygınlaşan cep telefonlarını sarj etmek için kasabaya gitmek zorunda kalmayacaklar.

Yenilebilir enerji, güneş, rüzgar, yağmur dalgalar, gelgitler ve jeotermal ısı gibi karbonlar doğal kaynaklardan elde edilebilen ve doğal olarak yenilebilir kaynaklardan elde edilebilen enerjilerdir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, dalga enerjisi, jeotermal enerji, hidrolik enerjisi, biyokütle enerjisi olarak sıralanabilir. Bu tür bir enerji kaynakları, yenilenmekte oldukları için çok daha hızlı kullanılan fosil yakıtların tam tersidir.

Yenilenebilir enerji kaynakları, 2015 ve 2016 yılları arasında insanların küresel enerji tüketimine % 19,3 ve elektrik üretimine % 24,5 katkıda bulundu. Bu enerji tüketimi % 8,9 geleneksel biyokütleden, % 4,2 ısı enerjisi (modern biyokütle, jeotermal ve güneş ısısı), % 3,9 hidroelektrikten ve kalan % 2,2 ise rüzgar, güneş, jeotermal ve diğer biyokütle türlerinden elde edilen elektriktir.

2015 yılı sonu itibarı ile, dünyada üzerinde üretilen elektriğin yaklaşık % 23.7’si yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak üretilmiştir. Amerikan Enerji Bakanlığı’nın ön görülerine göre 2014’te 5288 TWh (terawatt.saat)lan yenilenilenebilir enerjiden elektrik üretimi 2040’lara gelindiğinde 10000 TWh’ın üzerinde olacak.[5] 2014 yılında 273 milyar dolar; 2015 yılında 285.9 milyar dolar yenilenebilir güç ve yakıtlarına yatırım yapılmıştır. 2014 yılında 665 GW (gigawatt) olan hidroelektrik dışında yeni kurulan santral kapasitesi, 2015 yılında 785 GW’a çıkmıştır. Hidroelektrikle beraber 1,701 GW olan yeni kurulan kapasitesi 1,849 GW’a çıkmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Call Now Button