HMI (Human Machine Interface) İnsan Makine Ara Yüzü Nedir?
HMI (Human Machine Interface.) İnsan Makine Ara yüzü, bir prosesten gelen verilerin ekranda grafik gösterimini sağlamak ve prosese geri gönderilecek kullanıcı komutlarını sisteme iletmek için endüstriyel proseslerde ve makinelerde kullanılan PC tabanlı veya Operatör Paneller üzerinde çalışabilen insan makine ara yüz sistemidir.
Endüstriyel ortamlarda HMI Sistemleri aşağıdaki işlemler yapmak için kullanılır.
- HMI İnsan Makine Ara yüzü, çeşitli cihazlardan kurumsal düzeyde veri ve bilgilerin toplanmasını ve paylaşılmasını desteklemek için gereken altyapıyı sağlar.
- HMI İnsan Makine Ara yüzü, Programlanabilir Akıllı Elektronik Cihazlardan dijital ve analog değerler şeklinde veri alışverişini sağlar.
- Grafiksel ve görsel olarak verileri görüntüler.
- Sistemde oluşan alarmları bildirir ve kaydeder.
- Mantıksal işlevleri gerçekleştirir.
- Analiz ve veri işleme işlemleri (trend) gibi modüler uygulamaları destekler.
HMI İnsan Makine Ara Yüzü, Nerelerde Kullanılır?
HMI İnsan Makine Ara yüzü, bütün endüstriyel prosesler, üretim ve makine kontrol sistemlerinde değişken bütün parametreleri tek ekran üzerinden izleyerek, kaydederek işlemleri kolaylaştırmak, kaliteyi ve üretimi artırarak sürekliliğini sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.
HMI sistemlerinin yoğun olarak kullanıldığı sektörler:
- Tarım sektörü
- Tekstil Fabrikaları
- Kimyasal tesisler
- Petrokimya ve petrol rafinerileri
- Nükleer enerji santralleri
- Kazan kontrolleri ve elektrik santralleri
- Selüloz ve kâğıt fabrikaları
- Çevre yönetim sistemleri
- Su arıtma tesisleri
- Atık su arıtma tesisleri
- Yiyecek ve gıda işleme tesisleri
- Otomobil üretimi
- İlaç üretimi
- Zirai ilaç ve gübre üretimi
- Metal ve maden işleme tesisleri
- Demir Çelik Tesisleri
HMI Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?
HMI Sistemleri son derece yenilikçi, daha önce olmadığı kadar yüksek kapasite, daha fazla kullanım kolaylığı ve yeteneğe sahiptir. HMI Sistemleri imalat miktarı ve kalite artışı sağlayıp üretim maliyetini düşürerek kar marjını arttırmaktadır.
HMI Sistemleri, çeşitli cihazlardan kurumsal düzeyde veri ve bilgilerin toplanmasını ve paylaşılmasını desteklemek için gereken altyapıyı sağlar. Yazılım sisteminin üzerine inşa edildiği teknoloji temeli, sistem tarafından sağlanan işlevsellik kadar önemlidir. Endüstri tarafından kabul edilen standartlar üzerine kurulu sağlam bir teknoloji tabanı, yeni teknolojiler geliştikçe sorunsuz bir geçiş ve geçiş yolu sağlamaya yardımcı olur. 1997’den beri Microsoft ve teknolojileri, fabrika sahasında güçlü bir oyuncu haline geldi ve esnek bir geleceğe geçiş yolu için en büyük vaadi sunuyor.
Bir izleme ve kontrol sistemi, I/O cihazlarından ve programlanabilir (Akıllı Elektronik Cihazlar) gibi kontrol cihazlarından dijital ve analog değerler şeklinde veri alışverişini mümkün kılar. Sistem ayrıca, açık sistem tasarımı ve mimarisi aracılığıyla bilgilerin bilgisayar sistemleri ve uygulamaları arasında kolayca paylaşılmasına olanak tanır. Sistem ayrıca grafiksel görüntüleme, alarm verme, mantıksal işlevler, analiz, veri işleme işlemleri gibi modüler uygulamaları desteklemeyi mümkün kılar ve bir ağ üzerinden kurumsal veya harici sistemlerle iletişim kurabilir. Veri paylaşımı, standart İstemci Görüntüleyicilerin yanı sıra Web tabanlı tarayıcılar aracılığıyla da mümkün olmaktadır.